Bakanlığın kararına göre 2017 sonuna kadar bu belgeyi almayan eski binaların satışı zorlaşacak ve bu durum tapuda görülebilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasıyla, binalarda enerji ve kaynaklarının verimli kullanılması,enerji israfının önlenmesive çevrenin korunması amaçlanıyor.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ise yeni binalara enerji kimlik belgesi zorunluluğu getiriyor. Bu kapsamda Bakanlıkça başlatılan kentsel dönüşümle inşa edilecek binaların da bu belgesinin bulunması gerekiyor.
Yeni binaların yanı sıra eski binalar için de 2017 sonuna kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. Bu tarihe kadar enerji kimlik belgesi almayan binalar ise tapuda görülebilecek. Böylece enerjiyi savurarak çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak.
Bakanlığın verilerine göre, Türkiye’de eski binalardan 814 müstakil konut, 4 bin 371 apartman, 21 rezidansın Enerji Kimlik Belgesi bulunuyor.
EKB, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor.
AA